Chlorophytum (graslelie of spinnenplant)

Graslelie (Chlorophytum comosum)

Graslelie (Chlorophytum comosum) is een hele makkelijke kamerplant, die zich vaak al na de korte keren vermeerderd met kleine stekjes. Het blad doet denken aan een siergras en heeft bonte bladranden. Het blad hangt gebogen en heeft een soort fontein vorm. De stekjes hebben wel wat weg van spinnen, vanwaar ook de naam spinnenplant. Ook de naam zebragras wordt wel gebruikt.

  • Geslacht: Chlorophytum
  • Familie: Antheriaceae
  • Herkomst: Zuid-Afrika
  • Bekende soorten en cultivars: Chlorophytum comosum, Chlorophytum comosum ‘Bonnie’, Chlorophytum comosum ‘Ocean’, ‘Chlorophytum comosum ‘Variegatum’

Graslelie (Chlorophytum comosum) is een hele makkelijke kamerplant, die zich vaak al na de korte keren vermeerderd met kleine stekjes. Het blad doet denken aan een siergras en heeft bonte bladranden. Het blad hangt gebogen en heeft een soort fontein vorm. De stekjes hebben wel wat weg van spinnen, vanwaar ook de naam spinnenplant. Ook de naam zebragras wordt wel gebruikt. Graslelies worden vaak ook aangeraden voor hun luchtzuiverende kwaliteiten.

De beste plek

Niet alle planten zijn geschikt voor elke plek in huis. Door elke plant op de juiste plaats in huis te zetten, zal deze goed groeien en is de kans op problemen veel kleiner.

Hoeveel licht heeft Chlorophytum nodig?

Chlorophytum heeft graag veel licht, maar geen felle zon. Indirect licht is gewenst. In de schaduw kan ook, maar het blad kan dan helemaal groen blijven.

Welke plek is geschikt voor Chlorophytum?

Een plek in de lichte schaduw is perfect voor Chlorophytum. Felle zon kan echter voor problemen zorgen, evenals droge lucht.

Chlorophytum verzorging

Chlorophytum is een makkelijke kamerplant, maar heeft wel wat vaker water nodig. Het is een robuuste plant, die zich vaak vrij goed weet aan te passen aan verschillende omstandigheden. 

Hoeveel water heeft Chlorophytum nodig?

Chlorophytum heeft regelmatig water nodig. Twee keer per week water geven tijdens het groeiseizoen is aan te raden. Ook profiteert de Chlorophytum van regelmatig sproeien. Een hogere luchtvochtigheid is gewenst.

Heeft Chlorophytum voeding nodig?

Chlorophytum profiteert tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) van extra voeding. Vloeibare kamerplantenvoeding is hiervoor heel geschikt. Zo voedt je de plant tijdens het water geven.

Wanneer moet je Chlorophytum verpotten?

Vaak is het zinvol om je plant na aankoop te verpotten. Controleer of de wortels van je nieuwe kamerplant de hele pot al vullen, of zelfs al aan het ronddraaien zijn in de pot. In dat geval kan je de plant beter verpotten. Ook als je plant te groot wordt, kan verpotten een goed idee zijn. Vaak is een keer per twee tot drie jaar verpotten aan te raden, afhankelijk van hoe snel je plant groeit. De beste tijd hiervoor is in het voorjaar, zodat de plant goed kan herstellen en snel weer goed verder kan groeien.

Scroll naar boven