Dracaena (drakenbloedboom)

Dracaena (drakenbloedboom)

Dracaena (in het Nederlands drakenbloedboom of drakenboom) is een weinig eisende en makkelijk te verzorgen kamerplant, met rechtopstaande stam of meerdere stammetjes en lange zachte bladeren. Veel soorten hebben een gekleurde bladrand. Ze gedijen goed bij indirect licht of halfschaduw. Het zijn hele robuuste en sterke kamerplanten.

  • Geslacht: Dracaena
  • Familie: Asparagaceae
  • Herkomst: Afrika, Zuid-AziĆ« en Noord-AustraliĆ«
  • Bekende soorten: Dracaena marginata, Dracaena fragrans, Dracaena compacta

Dracaena (in het Nederlands drakenbloedboom of drakenboom) is een weinig eisende en makkelijk te verzorgen kamerplant, met rechtopstaande stam of meerdere stammetjes en lange zachte bladeren. Veel soorten hebben een gekleurde bladrand. Dracaena fragrans en compacta hebben groter en breder blad. Ze gedijen goed bij indirect licht of halfschaduw. Het zijn hele robuuste en sterke kamerplanten.

De beste plek

Niet alle planten zijn geschikt voor elke plek in huis. Door elke plant op de juiste plaats in huis te zetten, zal deze goed groeien en is de kans op problemen veel kleiner.

Hoeveel licht heeft Dracaena nodig?

Dracaena kan zowel op een lichte plek als op een wat donkerdere plek in huis, maar staat liever niet in de felle zon.

Welke plek is geschikt voor Dracaena?

Dracaena’s weten zich vaak goed aan te passen aan verschillende omstandigheden. Bij een raam op het zuiden is indirect licht gewenst, bij een raam op het noorden, westen of oosten hoeft dit niet. Zelfs een plek nabij of boven een verwarming is voor Dracaena vaak niet direct een probleem, hoewel de droge lucht wel voor bruine punten in het blad kan zorgen.

Dracaena verzorging

Dracaena is een hele makkelijke kamerplant. Het is een robuuste plant, die zich goed weet aan te passen aan verschillende omstandigheden. Dracaena heeft weinig water nodig.

Hoeveel water heeft Dracaena nodig?

Dracaena heeft maar weinig water nodig. Een keer of enkele keren vergeten is geen probleem. Tijdens het groeiseizoen geef je ongeveer eenmaal per 2 weken water (dit is natuurlijk ook afhankelijk van de plek). Tussen de gietbeurten mag de grond opdrogen. Zorg ervoor dat er geen water in de pot blijft staan, want daar houdt Dracaena niet van: de wortels kunnen dan gaan rotten. In de winter is eenmaal per maand wat water geven al voldoende. Sproeien kan helpen bij droge lucht (bijvoorbeeld in de winter, in de buurt van de verwarming).

Heeft Dracaena voeding nodig?

Dracaena heeft weinig voeding nodig. Desgewenst kan je een drakenbloedboom in het voorjaar of zomer een kleine dosering voeding geven.

Wanneer moet je Dracaena verpotten?

Vaak is het zinvol om je plant na aankoop te verpotten. Controleer of de wortels van je nieuwe kamerplant de hele pot al vullen, of zelfs al aan het ronddraaien zijn in de pot. In dat geval kan je de plant beter verpotten. Ook als je plant te groot wordt, kan verpotten een goed idee zijn. Vaak is een keer per twee tot drie jaar verpotten aan te raden, afhankelijk van hoe snel je plant groeit. De beste tijd hiervoor is in het voorjaar, zodat de plant goed kan herstellen en snel weer goed verder kan groeien.

Scroll naar boven