Monstera (gatenplant)

Monstera (in het Nederlands gatenplant) is een populaire kamerplant, die makkelijk te verzorgen is. Deze kamerplant heeft grote, kenmerkende bladeren met gaten en inkepingen. Het blad is glanzend donkergroen en voelt leerachtig aan. Een gatenplant geeft je huis meteen een jungle uitstraling!

  • Geslacht: Monstera
  • Familie: Araceae (aronskelkfamilie)
  • Herkomst: Tropische gebieden van Latijns-Amerika
  • Bekende soorten en cultivars: Monstera deliciosa, Monstera adansonii (‘Monkey Mask), Monstera pertusum, Monstera variegata

Monstera (in het Nederlands gatenplant) is een populaire kamerplant, die makkelijk te verzorgen is. Deze kamerplant heeft grote, kenmerkende bladeren met gaten en inkepingen. Het blad is glanzend donkergroen en voelt leerachtig aan. Een gatenplant geeft je huis meteen een jungle uitstraling! Monstera is eigenlijk een klimplant (in de natuur klimt ze op tegen boomstammen): de plant heeft dan ook wel een klimsteun nodig. De luchtwortels die de plant aanmaakt, kunnen hierop hechten. Vaak wordt hiervoor een mosstok of stok met kokosvezels voor gebruikt.

De beste plek

Niet alle planten zijn geschikt voor elke plek in huis. Door elke plant op de juiste plaats in huis te zetten, zal deze goed groeien en is de kans op problemen veel kleiner.

Hoeveel licht heeft Monstera nodig?

Monstera staat graag op een wat lichtere plek, maar liever niet in direct zonlicht. Als Monstera te donker staat, blijven de bladeren kleiner en krijgen ze geen of veel minder gaten en inkepingen. Als het blad vaal en geel wordt, dan staat je plant waarschijnlijk juist te licht.

Welke plek is geschikt voor Monstera?

Monstera heeft voldoende licht nodig om goed (en mooi) te groeien. Nabij een raam op het oosten of westen is geschikt voor Monstera. Een raam op het zuiden is zonder bescherming tegen de felle zon niet geschikt. Door de plant af en toe te draaien, voorkom je dat de plant naar het licht toe gaat groeien.

Monstera verzorging

Monstera is vrij makkelijke kamerplant. Het is een robuuste en snel groeiende plant, die zich vaak goed weet aan te passen aan verschillende omstandigheden. Gaat je gatenplant hangen? Dan is opnieuw opbinden aan de klimsteun aan te raden. Wordt je Monstera te groot? Dan kan je de plant naar wens terugsnoeien. Snoei altijd net boven een vertakking.

Hoeveel water heeft Monstera nodig?

Monstera heeft ongeveer wekelijks water nodig tijdens het groeiseizoen. Tussen de gietbeurten door mag de grond bijna uitdrogen (maar liever niet helemaal). Het helpt om het blad te sproeien, zodat de luchtvochtigheid hoog genoeg blijft rondom de plant. In de winter kan minder water gegeven worden, maar het sproeien blijft belangrijk, vooral bij droge lucht in huis (vaak het gevolg van centrale verwarming).

Heeft Monstera voeding nodig?

Monstera heeft weinig extra voeding nodig. Desgewenst kan je je gatenplant in het voorjaar of zomer een kleine dosering voeding geven.

Wanneer moet je Monstera verpotten?

Vaak is het zinvol om je plant na aankoop te verpotten. Controleer of de wortels van je nieuwe kamerplant de hele pot al vullen, of zelfs al aan het ronddraaien zijn in de pot. In dat geval kan je de plant beter verpotten. Ook als je plant te groot wordt, kan verpotten een goed idee zijn. Vaak is een keer per twee tot drie jaar verpotten aan te raden, afhankelijk van hoe snel je plant groeit. De beste tijd hiervoor is in het voorjaar, zodat de plant goed kan herstellen en snel weer goed verder kan groeien.

Scroll naar boven