Spathiphyllum (lepelplant)

Spathiphyllum - lepelplant

De lepelplant (Spathiphyllum) is een kamerplant met opvallende witte bloemen (of eigenlijk schutbladeren) en sierlijke groene bladeren. In het Engels wordt lepelplant de Peace lily genoemd. Ook in het Nederlands wordt deze plant wel omschreven als vredeslelie. Deze bloeiende kamerplant is makkelijk te verzorgen.

  • Geslacht: Spathiphyllum
  • Familie: Araceae (aronskelkfamilie)
  • Herkomst: Amazonegebied
  • Bekende soorten en cultivars: Spathiphyllum wallisii, Spathiphyllum kochii, Spathiphyllum ‘Cupido’, Spathiphyllum ‘Sweet Lauretta’

De lepelplant (Spathiphyllum) is een kamerplant met opvallende witte bloemen (of eigenlijk schutbladeren) en sierlijke groene bladeren. In het Engels wordt lepelplant de Peace lily genoemd. Ook in het Nederlands wordt deze plant wel omschreven als vredeslelie. Deze bloeiende kamerplant is makkelijk te verzorgen. Spathiphyllum wordt vaak aangeraden voor de goede luchtzuivering.

De beste plek

Niet alle planten zijn geschikt voor elke plek in huis. Door elke plant op de juiste plaats in huis te zetten, zal deze goed groeien en is de kans op problemen veel kleiner.

Hoeveel licht heeft Spathiphyllum nodig?

Spathiphyllum heeft graag veel licht, maar geen felle zon. Indirect licht is gewenst. In de schaduw is de kans kleiner op bloei.

Welke plek is geschikt voor Spathiphyllum?

Een plek in de lichte schaduw is perfect voor Spathiphyllum. Felle zon kan echter voor problemen zorgen, evenals droge lucht.

Spathiphyllum verzorging

Spathiphyllum is een makkelijke kamerplant, maar heeft wel wat vaker water nodig. Het is een robuuste plant, die zich vaak vrij goed weet aan te passen aan verschillende omstandigheden.

Hoeveel water heeft Spathiphyllum nodig?

Spathiphyllum heeft regelmatig water nodig. Twee keer per week water geven tijdens het groeiseizoen is aan te raden. Ook profiteert de lepelplant van regelmatig sproeien. Een hogere luchtvochtigheid is gewenst.

Heeft Spathiphyllum voeding nodig?

Spathiphyllum profiteert tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) van extra voeding. Vloeibare kamerplantenvoeding is hiervoor heel geschikt. Zo voedt je de plant tijdens het water geven.

Wanneer moet je Spathiphyllum verpotten?

Vaak is het zinvol om je plant na aankoop te verpotten. Controleer of de wortels van je nieuwe kamerplant de hele pot al vullen, of zelfs al aan het ronddraaien zijn in de pot. In dat geval kan je de plant beter verpotten. Ook als je plant te groot wordt, kan verpotten een goed idee zijn. Vaak is een keer per twee tot drie jaar verpotten aan te raden, afhankelijk van hoe snel je plant groeit. De beste tijd hiervoor is in het voorjaar, zodat de plant goed kan herstellen en snel weer goed verder kan groeien.

Scroll naar boven