Yucca (palmlelie)

Yucca elephantipes (palmlelie)

Yucca (in het Nederlands palmlelie) is een bekende en populaire kamerplant. De karakteristieke stam, het puntige blad en de opgaande groeivorm geeft deze plant het kenmerkende uiterlijk. Yucca is een hele makkelijke kamerplant. Ook ideaal als eerste kamerplant!

  • Geslacht: Yucca
  • Familie: Asparagaceae
  • Herkomst: Latijns-Amerika
  • Bekende soorten en cultivars: Yucca elephantipes, Yucca gigantea

Yucca (in het Nederlands palmlelie) is een bekende en populaire kamerplant. De karakteristieke stam, het puntige blad en de opgaande groeivorm geeft deze plant het kenmerkende uiterlijk. Yucca is een hele makkelijke kamerplant. Ook ideaal als eerste kamerplant! Het is een robuuste plant, die zich goed weet aan te passen aan verschillende omstandigheden. Yucca heeft weinig water nodig. Een plek met veel licht heeft de voorkeur. Een raam op het zuiden is geen probleem, evenals een plek nabij de verwarming. Het is echt een hele sterke plant! Mocht jouw Yucca toch in slechte staat zijn, dan weet deze vaak toch weer goed te herstellen. Bij een goede verzorging kan je Yucca best groot worden. Wordt de plant voor jou toch te groot, dan kan je deze zelfs op de stam terugsnoeien (zagen). Net onder de zaagplek zal je Yucca gewoon weer opnieuw uitlopen.

De beste plek

Niet alle planten zijn geschikt voor elke plek in huis. Door elke plant op de juiste plaats in huis te zetten, zal deze goed groeien en is de kans op problemen veel kleiner.

Hoeveel licht heeft Yucca nodig?

Yucca staat graag op een lichte plek, met voldoende zonuren. Direct zonlicht is geen probleem.

Welke plek is geschikt voor Yucca?

Een raam op het zuiden is geschikt om een Yucca te plaatsen. Andere plekken in huis met veel licht kunnen ook geschikt zijn, zoals bijvoorbeeld in nabij een raam op het oosten of westen. Yucca’s weten zich vaak goed aan te passen aan afwijkende omstandigheden. Zelfs een plek nabij of boven een verwarming is voor Yucca meestal niet direct een probleem, al houden ze er eigenlijk niet van. Hou er wel rekening mee dat het verstandig is om een nieuwe plant voorzichtig te laten wennen aan bijvoorbeeld felle zon.

Yucca verzorging

Yucca is een hele makkelijke kamerplant. Het is een robuuste plant, die zich goed weet aan te passen aan verschillende omstandigheden. Yucca heeft weinig water nodig. Een plek met veel licht heeft de voorkeur. Een raam op het zuiden is geen probleem. Na verloop van tijd kan het onderste blad bruin worden en uitdrogen: dit is normaal. Als Yucca te donker staat, kan geel blad ontstaan. Mocht jouw Yucca toch in slechte staat zijn, dan weet deze vaak toch weer goed te herstellen. Bij een goede verzorging kan je Yucca best groot worden. Wordt de plant voor jou toch te groot, dan kan je deze zelfs op de stam terugsnoeien (zagen). Net onder de zaagplek zal je Yucca gewoon weer opnieuw uitlopen.

Hoeveel water heeft Yucca nodig?

Yucca heeft maar weinig water nodig. Een keer of enkele keren vergeten is geen probleem. Tijdens het groeiseizoen geef je ongeveer eenmaal per 2 weken water (dit is natuurlijk ook afhankelijk van de plek). Tussen de gietbeurten mag de grond helemaal opdrogen. Zorg ervoor dat er geen water in de pot blijft staan, want daar houdt Yucca niet van: de wortels kunnen dan gaan rotten. In de winter is eenmaal per maand wat water geven al voldoende. Sproeien is voor Yucca niet nodig.

Heeft Yucca voeding nodig?

Yucca heeft weinig voeding nodig. Desgewenst kan je Yucca in het voorjaar of zomer een kleine dosering voeding geven.

Wanneer moet je Yucca verpotten?

Vaak is het zinvol om je plant na aankoop te verpotten. Controleer of de wortels van je nieuwe kamerplant de hele pot al vullen, of zelfs al aan het ronddraaien zijn in de pot. In dat geval kan je de plant beter verpotten. Ook als je plant te groot wordt, kan verpotten een goed idee zijn. Vaak is een keer per twee tot drie jaar verpotten aan te raden, afhankelijk van hoe snel je plant groeit. De beste tijd hiervoor is in het voorjaar, zodat de plant goed kan herstellen en snel weer goed verder kan groeien.

Scroll naar boven