15 Hele makkelijke kamerplanten

Makkelijke planten: Welke kamerplanten zijn makkelijk?

Kamerplanten moeilijk om te verzorgen? Deze niet! Deze kamerplanten vragen heel weinig verzorging en aandacht en zijn ijzersterk!

Veel mensen hebben het idee dat kamerplanten moeilijk of lastig zijn. Misschien heb je al eens een of meerdere kamerplanten dood laten gaan. Of vergeet jij ook altijd water te geven en zien jouw planten er niet al te fleurig uit. Toch zijn er zeker ook kamerplanten die heel makkelijk zijn in de verzorging! Zelfs als je nog weinig of geen ervaring met kamerplanten hebt… Hier onze lijst met hele makkelijke kamerplanten, die weinig verzorging nodig hebben en vaak ook bijna niet dood te krijgen zijn. Ideaal dus om mee te starten en jouw vingers nog niet zo groen zijn!

Wat is een makkelijke plant?

Makkelijke planten hebben weinig verzorging nodig, zijn ijzersterk en gedijen onder verschillende omstandigheden. De bekendste voorbeelden zijn misschien wel de ZZ plant, Sansevieria en Yucca.

Kenmerken van een makkelijke kamerplant:

  • Is robuust en bestand tegen verwaarlozing
  • Weet zich goed aan te passen aan verschillende omstandigheden en lichtniveaus
  • Heeft weinig tot matig water nodig
  • Is resistent tegen plagen
  • Eenvoudig te kweken en te vermeerderen

Welke kamerplanten zijn heel makkelijk?

Air plant (Tillandsia)

Tillandsia is een makkelijke en bijzondere kamerplant, omdat deze plant geen grond nodig heeft. Water en voedingstoffen haalt Tillandsia gewoon uit de lucht!

Tillandsia

Cactus

Cactussen hebben heel weinig water nodig. Vergeet je je planten vaak water te geven? Dan is een cactus perfect voor jou! Daarbij kan je ze gewoon in de felle zon zetten, bijvoorbeeld in de vensterbank van een raam op het zuiden.

Cactus

Drakenbloedboom (Dracaena)

Dracaena gedijt onder verschillende lichtomstandigheden en weet zich goed aan te passen aan verschillende situaties en plekken. Heeft weinig water nodig en groeit meestal zonder problemen.

Dracaena

Drakenklimop (Scindapsus/ Epipremnum)

Epipremnum is een snelle groeier en kent weinig problemen. Het is een robuuste (klimmende) kamerplant, die maar weinig verzorging en aandacht nodig heeft. kan zowel goed groeien op een lichte plek, als in de schaduw. Wordt de plant toch te groot, dan kan je deze gewoon bijsnoeien.

Welke planten hebben weinig licht nodig en kunnen op een donkere plek in huis?

Flamingoplant (Anthurium)

Het verzorgen van Anthurium is heel makkelijk. Deze plant kan zowel op een lichte plek, als op een donkere plek in huis. Heeft weinig water nodig en kan ook goed tegen droogte.

Anthurium

Gatenplant (Monstera)

Monstera (gatenplant) gedijt in indirect licht en is niet heel kritisch voor de watergift, waardoor deze plant heel geschikt is voor diverse omgevingen. Gemakkelijk te vermeerderen via stekken en met minimale behoefte aan onderhoud, voegt deze plant met zijn karakteristieke gespleten bladeren ook een decoratief element toe aan elke ruimte.

Makkelijke planten: Welke kamerplanten zijn makkelijk?

Graslelie (Chlorophytum)

Graslelie (Chlorophytum comosum) is moeiteloos te verzorgen dankzij de flexibele eigenschappen. Ze gedijen in schaduwrijke omgevingen, vereisen bescheiden watergift, vermeerderen zich gemakkelijk, passen zich aan diverse omstandigheden aan en vergen minimaal onderhoud. De perfecte keuze voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers.

Graslelie

Lepelplant (Spathiphyllum)

De Spathiphyllum, ofwel de lepelplant (in het Engels Peace lily), is een gemakkelijke kamerplant vanwege haar aanpasbaarheid aan verschillende lichtomstandigheden, bescheiden waterbehoefte en tolerantie voor een scala aan temperaturen. Heeft weinig verzorging nodig.

Olifantenpoot (Beaucarnea)

De Beaucarnea, ofwel de Olifantspoot, is een makkelijke kamerplant vanwege het vermogen om te gedijen bij minimale verzorging. Heeft weinig water nodig, kan overleven in diverse lichtomstandigheden en is bestand tegen temperatuurschommelingen. Het opvallende uiterlijk en stressbestendigheid maken de Olifantspoot een ideale keuze voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers.

Beaucarnea

Palmlelie (Yucca)

De Yucca (palmlelie) is een makkelijke kamerplant vanwege de robuustheid en minimale eisen. Yucca gedijt goed in helder licht maar kan ook overleven bij minder licht. Met een bescheiden waterbehoefte en tolerantie voor droge luchtomstandigheden, is de Yucca ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een onderhoudsvriendelijke en decoratieve toevoeging aan hun binnenruimtes.

Pannenkoekenplant (Pilea)

De Pilea, ook wel bekend als de Pannenkoekenplant, is een makkelijke kamerplant vanwege haar eenvoudige verzorgingseisen. Gedijt goed bij helder, indirect licht en vereist slechts matige watergift. Met het compacte formaat en goede groei in diverse omgevingen, is de Pilea ideaal als je op zoek bent naar een kleinere, charmante en makkelijk te onderhouden plant.

Pilea

Paradijsvogelplant (Strelitzia nicolai)

Strelitzia Nicolai, ook wel de paradijsvogelplant genoemd, is makkelijk vanwege de robuuste aard. Strelitzia gedijt goed bij helder, indirect licht en kan gedurende langere periodes droge omstandigheden verdragen. Met een bescheiden waterbehoefte en de aantrekkelijke, weelderige bladeren voegt deze plant een vleugje tropische pracht toe aan je huis, zonder veel gedoe met de verzorging.

Vetplanten

Vetplanten (of succulenten) zijn hele makkelijke planten voor in huis. Ze hebben heel weinig water nodig en kunnen prima op een hele zonnige plek geplaatst worden. Vetplanten hebben maar heel weinig verzorging nodig.

Vetplanten

Vingerplant (Fatsia)

Fatsia is een makkelijke plant omdat deze gedijt onder verschillende lichtomstandigheden: van helder indirect licht tot een donkere plek in de schaduw. Fatsia is weinig veeleisend voor wat betreft het water geven en kan zelfs een tijdje zonder water overleven. Met het grote blad zorg je voor veel impact in je huis, zonder dat je hiervoor veel onderhoud nodig hebt.

Fatsia

Vingersboom (Schefflera)

Schefflera is een robuuste en makkelijke kamerplant. Ook de vingersboom (soms ook parapluplant genoemd) kan zowel op een lichte plek (bij voorkeur indirect zonlicht), of op een donkere plek geplaatst worden. Heeft weinig water nodig en groeit meestal probleemloos. Weet zich goed aan te passen aan verschillende omstandigheden in huis.

Vrouwentong (Sansevieria)

Misschien wel de allermakkelijkste kamerplant: Sansevieria! Onverwoestbaar en vraagt bijna geen verzorging. Heeft een minimale waterbehoefte en groeit sterk.

ZZ plant (Zamioculcas)

Ook de Zamioculcuas of ZZ plant is een van de makkelijkste kamerplanten! Kan op vrijwel elke plek in huis en vraagt heel weinig onderhoud en verzorging.

Zamioculcas

Problemen voorkomen met kamerplanten

Veel problemen met kamerplanten kan je makkelijk voorkomen, door de planten op de juiste plek in huis te plaatsen. Verdiep je een klein beetje in de plant die je op het oog hebt en bepaal dan de beste plek in huis. Wil deze plant graag zonnig en warm staan? Of is en donkere en koelere plek in huis juist beter voor deze plant? En zet je de meeste planten liever niet naast een verwarming, of direct op de vloer bij vloerverwarming.

Ook voor makkelijke kamerplanten raden we wel aan om je een klein beetje te verdiepen in je nieuwe plant, zodat je er nog langer plezier van hebt!

Welke makkelijke kamerplant kies jij?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven